Renovatie Residentiewijk aan de Boeretang in Mol is gestart

2019-05-01

Mol – Gisteren, dinsdag 30 april, werden de renovatiewerken van de iconische Residentiewijk aan de Boeretang in Mol officieel afgetrapt met een eerstesteenlegging. De 323 wooneenheden in de modernistische wijk uit de jaren ‘50 krijgen een grondige opfrisbeurt. Bouwbedrijf Cordeel zet zijn schouders onder deze opdracht op initiatief van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en met de steun van het Departement Omgeving (vroegere Ruimte Vlaanderen) en het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Eerst zijn de zogenaamde dormitories (studentenkamers), 30 nieuwbouw-appartementen en enkele rijwoningen aan de beurt. “Vanaf midden 2020 beginnen we ook aan de renovatie van het gebouw met de studio’s, de renovatie van de overige rijwoningen en de bouw van de villa’s aan de oostkant van de Residentiewijk”, legt Paul Ivens, bestuurder bij Cordeel, uit. De eerste fase wordt in 2021 afgerond. “In de tweede fase richten we ons op de westkant.”

Na meer dan 60 jaar dringt een uitvoerige renovatie van de wijk zich op. ”In het verleden was de residentiewijk een bruisende wijk. Met deze renovatie willen we nieuw leven in de wijk blazen, zodat dit historische pareltje in Mol bewaard blijft. Om hierin te slagen, moeten we ervoor zorgen dat de woningen aan de eisen van het hedendaagse wooncomfort voldoen”, zegt Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK•CEN. “Dankzij dit project kunnen we onze medewerkers de komende jaren de mogelijkheid geven om een woning te huren in de gerenoveerde residentiewijk.”

Groen wonen

Volgens Dirk Fransaer, afgevaardigd bestuurder van VITO, wordt de wijk gerenoveerd met respect voor de bestaande architectuur en de groene omgeving. “In de Residentiewijk ben je volledig omringd door natuur”, klinkt het. Maar er wordt ook aan figuurlijk groen gedacht. “Met een nieuw warmtenet, intelligente ledverlichting en elektrische laadpalen voor fietsen en wagens maken we de Residentiewijk klaar voor een 100% groene toekomst.” 

Een rijke geschiedenis

SCK•CEN en VITO bouwden de wijk in de jaren ‘50 om hun personeel te huisvesten, naar het ontwerp van architect Jacques Wybauw. De wijk werd bekroond met tal van architectuur-prijzen en is opgenomen in de Inventaris van Bouwkundig Erfgoed. Nu krijgt de Residentiewijk een tweede leven: naast de werknemers van SCK•CEN en VITO, kunnen ook andere geïnteresseerden in de toekomst in de Residentiewijk komen wonen. 

Wonen voor iedereen

Cordeel zal de renovatie in twee fasen aanpakken voor een totaal budget van circa 50 miljoen euro. Daarvoor sloot Cordeel een samenwerkingsovereenkomst af met het SCK•CEN en VITO. De komende 25 jaar zal het bouwbedrijf ook het onderhoud van de wijk voor zijn rekening nemen. Cordeel treedt eveneens op als ontwikkelaar en zal in de toekomst verschillende woontypologieën te koop aanbieden. Zowel werknemers van SCK•CEN en VITO als niet-werknemers kunnen in de toekomst in de residentiewijk een woning aankopen. Meer info is terug te vinden op www.residentiewijkmol.be.

Contact

CORDEEL: Kristien Olaerts, Commercial Management, M.: +32 (0) 486 64 29 53, kristien.olaerts@cordeel.eu
SCK•CEN: Wendy De Groote, Communications Officer, T. : +32 (0) 14 33 21 49, wendy.de.groote@sckcen.be
VITO: Désirée De Poot, Press Officer, M. : +32 (0) 475 45 70 10, desiree.depoot@vito.be